Miért Öko-ház?

Talán már Önben is felmerült a kérdés, hogy mitől Öko az Öko Ház? Milyen előnyökkel jár egy geotermikus rendszerű társasházban lakni a 13. kerületben? Milyen költségekkel számolhat a tulajdonos?

Mindannyian igyekszünk olyan környezetben felnevelni gyermekeinket, amelyek biztonságosan és egészségesek. Manapság az allergia már népbetegség, sokan szenvednek tőle, főleg a városokban. A geotermikus lakásban élőknek viszont nem kell ettől tartania, a rendszer kiküszöböli a lakáson belüli porhoz köthető allergéneket. Ehhez járul hozzá, hogy a 13. kerület bár belváros közeli, mégis csendesebb és tisztább, mint a belvárosi lakóövezetek. A közelben található nem egy park, ahova gyalog bármikor pár perc alatt eljuthat és élvezheti a nyugalmat. Természetesen innen a munkába járás is könnyen, gyorsan megoldható a kiváló tömegközlekedési lehetőségeknek köszönhetően..

Az új építésű társasházaink geotermikus rendszerűek, melyek teljes mértékben környezet- és egészségkímélők. A föld hőjének felhasználásával az általunk kínált lakások hűtése és fűtése is 21. századi módon megoldott.

Mivel tud többet egy Öko Ház?

1, Alternatív energia-ellátás

A lakások fűtése, hűtése és a használati melegvíz-ellátás geotermikus energiával történik. A föld hőjét talajszondák segítségével hozzuk a felszínre, ahol a kinyert hőt egy hőszivattyú alakítja át a fűtéshez 30-35 Celsius fokos vízzé, a napelemek ebben segédkeznek. Ez a hőmérséklet a használati melegvíz esetében 40-45 Celsius fok.

A hűtés a földből kinyert 15 Celsius fok körüli vízzel történik, így ez nem igényel külön energiát.

A rendszer teljesen önálló, független a közszolgáltatóktól és nincs kitéve a folyamatos energia áremeléseknek.

2, Környezetbarát

A rendszerben nem történik égés, nincsenek kémények, nincs károsanyag-kibocsátás és környezetszennyezés, így kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után.

3, Energiatakarékos

a, Fokozott hőszigetelés

Az épület Porotherm falazattal épül, ami kiváló hőszigetelést biztosít, ugyanakkor biztosítja az épület természetes páraháztartását is.

A nyílászárók szintén kiváló hőszigetelésűek.

b, Kedvező fűtési költségek

A fűtési költség kb. 50 %-kal kedvezőbb a hagyományos gázfűtéssel rendelkező lakások költségénél, továbbá nem elhanyagolható, hogy itt nem emelkedik az energia ára, mint a gázfűtés esetében.

c, Kedvező hűtési költségek

A hűtéshez nincs szükség külön energiára, a földből feljövő 15 Celsius fokos vízzel történik, csak a szerkezetben való keringtetésnek van költsége. Így a hagyományos légkondicionáló rendszerhez képest 95 %-os a megtakarítás.

Egy lakás hűtési költsége a nyári hónapokban a már elkészült geotermikus társasházaink (melyek megtalálhatóak www.okohazak.hu weboldalunk Referenciák menüpontjában) tapasztalatai alapján körülbelül 1500 forint havi költséget jelent összesen.

4, Allergiamentes

A fűtés felületfűtéssel, padló- és falfűtéssel történik alacsony, 30-35 Celsius fokos vízhőmérséklettel, így nincs a lakásokban felkavart por, mint a hagyományos radiátoros fűtés esetén, ahol a fűtővíz hőmérséklete 60-70 Celsius fok.

Mint tudjuk, a porszemekhez tapadnak a különböző allergiaokozók (házi poratka, virágpor, pollenek, penészgombák spórái és különböző vegyi anyagok), melyeket belélegezve alakulnak ki az allergiás megbetegedések.
Ezt teljesen kiküszöböli a geotermikus rendszer, ugyanakkor a felületfűtés egyenletes és komfortos hőérzetet biztosít.

A hűtés szintén felülethűtéssel történik oly módon, hogy a mennyezetbe beépített hűtőcsövek lehűtik a levegőt a plafon közelében, amely a fajsúlyánál fogva lesüllyed, így a lakás teljes térfogata hűvös lesz.

- nincs klímazaj

- nincs felkavart por

- nincs káros hideglevegő-áramlás (ez is okozhat allergiás megbetegedéseket)

- nincs a hagyományos klímák által okozott allergiás megbetegedés

A hűtés hatékonysága a felülethűtés miatt lényegesen jobb, mint a hagyományos klímák esetében.

5, Hőhasznosítás

A rendszer a nyári hűtéskor a lakásokból elvont hőt a használati melegvíz előállításakor alternatív módon hasznosítja, így lényegesen olcsóbb meleg vizet kapunk, károsanyag-kibocsátás nélkül.

A környezetszennyezés hatásai, avagy miért jó a geotermikus lakás?

A környezetszennyezés a technológia rohamos fejlődésével hatalmas méreteket öltött. A légszennyezés, a vizek szennyezése, a talajszennyezettség és a vegyi anyagokkal való napi szintű érintkezés mind-mind káros hatással van az emberi szervezetre.

Az általunk kínált geotermikus lakások segítenek csökkenteni a káros hatásokat!

Részben a környezetszennyezés tehető felelőssé a különféle légúti betegségekért, szív- és érrendszeri megbetegedésekért, az immun rendellenességekért és egyéb megbetegedésekért.
Ezeket a tényezőket sajnos nem tudjuk teljesen kiküszöbölni, azonban mi is tehetünk azért, hogy saját és családunk egészségét jobban óvhassuk. Öko házainkban egészség és környezetbarát geotermikus lakásokat építünk a főváros közepén. Általunk nem csak alternatív energiával láthatja el háztartását, de allergiamentes környezetben nevelheti fel gyermekeit.

Az geotermikus lakások által egészségesebb életet élhet Ön és családja. Ráadásul mivel alternatív energiaforrásokat használtunk a házak építésekor, így nem kell a különféle energiaszolgáltatóktól sem függenie.


Az öko házak előnyei

Minden épület hat a környezetére az építéstől kezdve, a fennállása során folyamatosan. Nem mindegy azonban a környezetére gyakorolt hatás mértéke. Az Öko Házak rendkívül környezetbarát megoldást jelentenek, mely nem csak az építkezés során, hanem a használat alatt is megnyilvánul.

A hagyományos házak építése során nagy energiafelhasználású berendezéseket használnak, azonban az Öko Házak építésekor nincsen szükség ilyen nagymértékű energiapazarlásra, az építési munkálatok alatt többnyire kisebb energiafogyasztású gépeket alkalmaznak. Az Öko Házak építése emellett anyagtakarékos is, hiszen a folyamat során nem keletkezik nagyobb mennyiségű hulladék.

Hazánkban a fűtéssel, illetve hűtéssel szennyezzük leginkább környezetünket. Az Öko Házak esetében, azok jó szerkezeti megoldásának és hatékony szigetelésének következtében sokkal kevesebb energiát kell felhasználni az épület hőmérsékletének szabályozására.


Amennyiben az Ön számára is fontos a környezetvédelem, és szeretne új építésű társasházba költözni Budapest XIII. kerületébe, keressen minket bizalommal!